Huis > Oplossingen > Inhoud

Verschillende classificatie van meetmethoden

Jan 25, 2018

Meetmethode is om de meetresultaten te verkrijgen op basis van een bepaald meetprincipe, de meetmethode is onderverdeeld in verschillende categorieën, hier zijn verschillende gangbare meetmethoden.

A. De directe meetmethode is de methode die direct de gemeten waarde kan verkrijgen, zoals het meten van de lengte van het onderdeel met behulp van de schuifmaat en het meten van de diameter van de schacht met een micrometer.

微信图片_20180125164205.png

B. Indirecte meetmethode is een methode om de gemeten waarde te verkrijgen door andere grootheden te meten die een functiebetrekking hebben. Bijvoorbeeld coördinerende meetmachine , optische meetmachine en lasermeetmachine zijn allemaal indirecte meetmethoden.

微信图片_20180125164213.png

C. Contactmeetmethode is een meetmethode waarbij de sensor van de meetapparatuur contact maakt met het oppervlak van het onderdeel. Gebruikelijke contactmeetmethoden omvatten: schuifmaat, micrometer, meetnaald en gewrichtsarmmeetmachine, etc. Contactmeting is zeer gebruikelijk in huidige industriële toepassingen. Het wordt gekenmerkt door hoge betrouwbaarheid, hoge nauwkeurigheid en goede herhaalbaarheid. Het nadeel van contactmeting is echter dat de meetcontactkracht vervorming van het meetinstrument en het oppervlak van het onderdeel (zoals een zacht oppervlak) kan veroorzaken, wat de meetonzekerheid kan beïnvloeden.

D. Contactloos meten is een meetmethode waarbij de sensor van het meetapparaat geen contact maakt met het oppervlak van het onderdeel. Veel voorkomende contactloze meetmethoden omvatten optische metingen, lasermetingen, gereedschapsmicroscopie, enz. De voordelen van contactloos meten is dat de meetsensor niet in contact is met het te meten oppervlak; het te meten oppervlak zal geen schade veroorzaken, meer geschikt voor complexe gekromde oppervlaktedelen en meting van het zachte oppervlak. Het nadeel is de nauwkeurigheid niet zo hoog als de nauwkeurigheid van de contactmeting.

微信图片_20180125164219.png

Het 2D optische meetinstrument is een typische contactloze meting en indirecte meting. Tweedimensionaal video-meetinstrument dat gebruik maakt van hardware zelf (CCD, het oculair, objectieve datalijn, video-acquisitiekaart) zal het beeld via de kabel naar de computergegevensverzamelingskaart kunnen vangen, na beeldvorming door software op een computerscherm en snelle meting. Het optische meetinstrument kan de verplaatsingswaarde van de optische liniaal snel lezen en het gewenste resultaat verkrijgen door de werking van de softwaremodule op basis van de ruimtelijke geometrie. De grafiek wordt gegenereerd op het scherm dat de operator moet gebruiken om het beeld te besturen, zodat de mogelijke afwijking van het meetresultaat visueel wordt onderscheiden.

Het meetinstrument met drie coördinaten is een typisch voorbeeld van contactmeting en indirecte meting. De meting met drie coördinaten is een methode voor het verkrijgen van de coördinaatinformatie van het oppervlak van het onderdeel in een gegeven meetruimte, en het digitaliseren van de vorminformatie van het object wordt ook "sampling" genoemd. Deze bemonsteringswaarden zijn afzonderlijke ruimtelijke coördinaatinformatie in plaats van specifieke geometrische kenmerken van grootte, locatie en andere informatie. De meetprocedure wordt verwerkt door een reeks meetpunten en de bijbehorende geometrische eigenwaarden worden geëxtraheerd om de vereiste meetresultaten te verkrijgen.


Laat het ons weten als u vragen of advies heeft

E-mail: overseas@cmm-nano.com